Volgens Open Vld was de veiligheid van de kinderen tijdens de recente tereurdreiging alleen in Grobbendonk en Bouwel onbelangrijk.

'Tijdens de recente terreurdreiging van niveau 4, werden er in Grobbendonk en Bouwel- zowat als enige in de Kempen- geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen aan de schoolpoorten of kinderopvang. Oppositieraadslid Paul Van Rompaey (Open Vld) bevroeg de meerderheid tijdens de laatste gemeenteraad maar botste op leugens en onkunde.

Brief van minister Crevits

"Op 23 november stuurde Vlaams minister van Onderwijs Crevits een digitale brief aan alle scholen in Vlaanderen met verschillende richtlijnen en aanbevelingen over de terreurdreiging. Zo raadde zij de scholen aan waakzaam zijn, de schoolpoort te sluiten en te communiceren met leerlingen en de politie.

Hierop besloot de directrice van de gemeentelijke basisschool Grobbendonk meteen deze brief aan het gemeentebestuur over te maken met de vraag wat er kon gebeuren. Zij mocht tot op heden geen antwoord ontvangen. Er werden geen maatregelen genomen.

Leugens over de brief

Oppositieraadslid Paul van Rompaey (Open Vld) vroeg tijdens de laatste gemeenteraad wat burgemeester en schepenen met deze brief gedaan hadden. In eerste instantie beweerde de meerderheid van niets te weten als zouden zij deze brief nooit gehad hebben. Van Rompaey liet het daar niet bij en vroeg de gemeenteraad te schorsen om de secretaris te ontbieden. Deze ambtenaar kon niet anders dan in alle eerlijkheid te bevestigen dat de brief was toegekomen, effectief op het schepencollege besproken werd en dat er beslist werd niets te doen.

Scholengemeenschappen buurtgemeenten nemen wel initiatief

Het zwakke antwoord van de meerderheid op deze bekentenissen was nog dat zij zich geïnformeerd hadden bij de politie en dat deze hen aangeraden hadden om niets te doen.

"Ik vind deze hele uitleg totaal ongeloofwaardig", reageert Van Rompaey. "De andere scholen uit de scholengemeenschap, bvb. Nijlen, namen wel maatregelen , zoals het sluiten van de poorten en het plaatsen van een bel of een camera. Ook scholen uit dezelfde politiezone, zoals bvb. Herenthout, namen de dreiging ernstig.

Alleen in Bouwel en Grobbendonk gebeurde niets. Nu ben ik de laatste om deze terreurdreiging te willen opblazen, maar brieven van een minister en een schooldirectie gewoon naast zich neer leggen en er in de gemeenteraad over liegen, vind ik ernstige tekortkomingen. Andere gemeentebesturen hadden wel de juiste reflex, zonder dat dat dure maatregelen hoeven te zijn. Dit gemeentebestuur verstaat zijn job niet of neemt het alleszins niet ernstig. Ik kan er boeken over schrijven. Ik vind het stuitend."